Mi a teendő a Közös Költséget nemfizetőkkel szemben?

2018.08.17

Minden társasházban van olyan tulajdonos, aki úgy gondolja, hogy a közgyűlés által meghatározott fizetendő költségek  - ezért vagy azért - rá nem vonatkoznak. 

MIT LEHET ILYENKOR TENNI???

A társasházi törvény a nemfizetőkkel szemben a fizetési felszólítás, a fizetési meghagyás és a jelzálog bejegyzés lehetőségét biztosítja. Amennyiben a fizetési felszólítás nem hoz változást, a fizetési meghagyás már eredményesebb lehet. Az eljárás a közjegyzőknél indítható és viszonylag rövid idő alatt jogerőssé válik. Ebben az esetben a nemfizető tulajdonos béréből vagy egyéb jövedelméből vonják le a törvény által meghatározott százalékot, addig míg nem rendezi a tartozását. Tudni kell, hogy ilyenkor a különböző járulékos költségek, díjak, stb. miatt, az eredeti összeg közel dupláját kell kifizetnie a tartozó tulajdonosnak. A legradikálisabb megoldás az ingatlanra történő jelzálogbejegyzés lehet, melyet ha van rá mód elkerülünk.

    Ha a jelenlegi közös képviselőd szerint ilyen esetben nem lehet mit tenni, javaslom sürgősen váltsatok! Ajánlatkérés itt:  Kapcsolat

A be nem szedett pénzek a társasház gazdasági helyzetét gyengítik, ráadásul az általános fizetési morálra sincs jó hatással, mert egy idő után felvetődhet sokakban a kérdés, hogy ha más nem fizet én miért fizessek, ez a gondolatsor pedig oda vezet, hogy a társasház működésképtelenné válik.

Szóval a közös képviselőn keresztül a társasház "kezében" több olyan törvény által biztosított eszköz is van, amellyel érvényt tud szerezni jogos követeléseinek.